“ZNANJEM DO CILJA”, PRIVREDNA KOMORA SRBIJE DOBAR PARTNER PREDUZETNICIMA

U okviru seta besplatnih radionica “Znanjem do cilja” koje se u Beogradu održavaju od 19. do 23. februara za sve građane koji žele da steknu osnovna znanja neophodna za pokretanje sopstvenog biznisa, danas je, u PKS-Privrednoj komori Beograda održana radionica “Preduzetništvo-kako razraditi poslovni plan”.

Predstavnici Privredne komore Srbije su, kroz osvrt na godinu preduzetništva, upoznali polaznike sa aktivnostima koje je Komora sprovodila u cilju unapređenja preduzetništva u Srbiji, predstavili Program PKS-Privredne komore Beograda za razvoj preduzetništva sa akcionim planom 2017-2020 i preneli znanja i veštine o tome kako razraditi poslovni plan.

Drugi dan besplatnih radionica završen je primerima dobre prakse. Iskustva u preduzetničkom poslovanju, o uspesima, problemima, rezultatima, polaznicima radionice preneli su Milomir Popović, preduzetnik – MS-Milenijum, Petar Donić, preduzetnik – Viewpoint, Dragan Ćirić, preduzetnik – Respekt duo i Nikola Vuković, preduzetnik – Evoke.

Dejan Zrilić iz Sektora preduzetništva Privredne komore Srbije je polaznicima predstavio ulogu i značaj Komore u osnivanju i razvoju biznisa, istakavši važnost opštih udruženja preduzetnika i uključivanja u njihov rad, a time i u rad Privredne komore Srbije, kako bi se brže i efikasnije rešavali problemi sa kojima se preduzetnici susreću u poslovanju.

Zrilić je, u predstavljanju Programa PKS-Privredne komore Beograda za razvoj preduzetništva, posebno istakao šest strateških ciljeva za ostvarenje vizije preduzetništva 2020, unapređenje poslovnog okruženja, unapređenje pristupa izvorima finansiranja, unapređenje kvaliteta radne snage, podrška inovacijama, unapređenje pristupa novim tržištima izvozom i afirmisanje i unapređenje ženskog preduzetništva, preduzetništva mladih i socijalnog preduzetništva.

“Privredna komora Srbije je vaš dobar partner, tu smo da pomognemo, informišemo, zastupamo, da  preko šaltera za preduzetnike koje osnivamo u lokalnim samoupravama budemo još bliži, kako bi uštedeli vaše vreme u rešavanju problema na koje nailazite”, zaključio je Zrilić.

Kao nastavak trenda podrške razvoju preduzetništva, Privredna komora Srbije je inicirala da se, posle prve “Godine preduzetništva” koja je trajala tokom 2016, u 2017. godini proglasi “Decenija preduzetništva”.

Slobodanka Džinović Kojić iz Sektora preduzetništva Privredne komore Srbije je, polaznicima besplatne radionice “Znanjem do cilja”, govorila o izvorima finansiranja, mogućnostima dobijanja bespovratnih sredstava, ali i kredita sa povoljnim uslovima otplate i naglasila da je neophodno da prate javne pozive Nacionalne službe za zapošljavanje, ponude Fonda za razvoj i Razvojne agencije Srbije.

“Da biste uspešno aplicirali na neki od programa i došli do finansijskih sredstava neophodno je da imate ideju, pažljivo razrađenu, i da napravite dobar biznis plan, a mi smo ovde da vam u tome pomognemo”, rekla je Kojić.

Ona je potencijalne preduzetnike uputila u pojam i vrste biznis plana, šta sve poslovni plan mora da sadrži, šta su to operativni i finansijski planovi i prikazala konkretan primer odobravanja bespovratnih sredstava i kredita preko Fonda za razvoj.

Program Radionica „Znanjem do cilja“ sprovodi Savet za zapošljavanje grada Beograda u skladu sa usvojenim Akcionim planom zapošljavanja grada Beograda za 2018. godinu, a u saradnji sa Sekretarijatom za privredu grada Beograda, Sekretarijatom za obrazovanje i dečju zaštitu grada Beograda, Nacionalnom službom za zapošljavanje – Filijala za grad Beograd, Privrednom komorom Srbije, Privrednom komorom Beograda, Regionalnom agencijom za razvoj i evropske integracije Beograd, Fondom za razvoj RS – Filijala Beograd, Gradskim centrom za socijalno preduzetništvo Beograda, Agencijom za osiguranje i finansiranje izvoza RS, Poreskom upravom i Razvojnom agencijom Srbije.