TRADICIONALNO DOBRA SARADNJA PREDUZETNIKA IZ ISTRE I BEOGRADA

TRADICIONALNO DOBRA SARADNJA PREDUZETNIKA IZ ISTRE I BEOGRADA
2. mart 2018.

U okviru manifestacije “Dani Istre u Beogradu”, Privredna komora Srbije – Privredna komora Beograda i Obrtnička komora Istarske županije održale okrugli sto o unapređenju pristupa novim tržištima za preduzetnike.

Nastavak tradicionalno dobre saradnje istarskih i beogradskih privrednika podrazumeva kontinuitet informisanja u oba smera, o potencijalnim prilikama za poslovnu saradnju, o aktuelnim potrebama i  pogodnostima pristupa tržištu, mogućnostima plasmana na nova tržišta, prilikama za izvoz, novim tehnologijama, potencijalnim partnerima, poruka je sa današnjeg okruglog stola održanog u PKS-Privrednoj komori Beograda.

Pored brojnih preduzetnika, učešće su uzeli i gradonačelnik Poreča, Loris Peršurić, predstavnici Privredne komore Srbije, Obrtničke komore Istarske županije, predsednici oštih udruženja preduzetnika Lazarevac, Obrenovac, Novi Beograd i Rakovica, Srednje turističke škole Novi Beograd i Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula.

Gradonačelnik Poreča, Loris Peršurić je istakao važnost u razmeni iskustava. “Istra je metropola turizma, i u tom smislu, imajući u vidu i da je beogradski region u neverovatnom turističkom usponu, obostrana iskustva mogu biti dragocena u toj oblasti privrede”, rekao je gradonačelnik Poreča i dodao da je veliko interesovanje vinara iz Istre i Beograda za nastupe na sajmovima u Hrvatskoj i Srbiji.

“To je prilika da se čuju iskustva vinara, od početka procesa proizvodnje vina pa do plasmana na tržište. Mi nemamo problem sa plasmanom, jer smo kao prepoznata turistička destinacija i sami veliki potrošači, ali prostora za širenjem i unapređenjem uvek ima i možemo podeliti naša iskustva sa kolegama iz Beograda”, rekao je Peršurić.

Sa okruglog stola su potekle inicijative da već u maju mesecu vinari iz Beograda posete najznačajniji sajam vina u istri “VinIstra”, koji ove godine obeležava 45 godina postojanja, a kolegama iz Srbije istarski vinari će uzvratiti posetu na Sajmu srpskog vina u Lazarevcu, koji se održava u novembru.

Obrtnički sajam Istre u Puli biće održan u oktobru ove godine kada će preduzetnici dve zemlje razmeniti iskustva i u drugim oblastima poslovanja.